En toen.... werd het GROEN
Door: Xan & Juut
Blijf op de hoogte en volg Xander en Judith
29 November 2009 | Nepal, Kathmandu
Daar zijn we weer! En dit keer niet vanuit Tibet, maar vanuit Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Eergisteren zijn we hier heelhuids aanbeland, na een doldwaze rit (door de toestand van de weg, niet die van de chauffeur) van 120 km vanaf de grensplaats Kodari. Het is heerlijk om weer even in een grote stad te zijn: je kunt alle dingetjes kopen die je wilt, en de centimeters vuil van de afgelopen week afspoelen met een warme douche. Dat waardeer je dan zo enorm! Kathmandu is wel heel druk, vies en vol, maar dat mag nu nog even de pret niet drukken. Later meer Nepal!
Ons laatste bericht kwam vanuit Lhasa, ruim een week geleden. De oplettende kijker heeft ontdekt dat Xander heel vernuftig naderhand nog ongeveer 30 foto's op de site heeft weten te zetten! Is jullie dat opgevallen? Zo niet, kijk dan maar even vlug :-).
In de afgelopen week hebben we een deel van Tibet over land doorkruist en veel gezien en meegemaakt. KOU, maar ook hoogte en veel bruin en wit van het winterse landschap, yaks, schapen en ezels, de jeep met chauf en gids en veel thee kleurden de week. En kloosters natuurlijk, waaronder Tashilunpo in Shigatse en Rongphu bij het basecamp van de Mount Everest. Want jawel, ook daar zijn we geweest!!! Op 5.200 meter hoogte, een werkelijk verbluffend en adembenemend uitzicht en een koude nacht. Hieronder kort een verslag van dag tot dag.
Zaterdag de 21e zijn we vertrokken uit Lhasa, via het blauwe Yamdrok-Tso (tso is meer) hoog in de bergen naar Gyantse (3.900m hoogte). Dit was een pittig dagje, nou ja, we zaten een uur of 6 in de auto. Schitterende passen gepasseerd op grote hoogten, met mooie uitzichten en grote 'kale' vlaktes in de verte. Aan het eind van de middag na aankomst hebben we nog een bezoekje gebracht aan het plaatselijke klooster, bekend om zijn enorme stupa. Een groot deel van de muurschilderingen is verloren gegaan tijdens de Culturele Revolutie. Deze 'revolutie' werd door China enkele tientallen jaren geleden uitgevoerd, waarbij ze vooral jongeren aanzetten zoveel mogelijk Tibetaans cultureel erfgoed te vernietigen om te proberen voor elkaar te krijgen dat Tibet snel deel van China werd. Eeuwig zonde, de resultaten zie je overal terug, dus ook hier. Naast het klooster ligt de 32m hoge stupa, indrukwekkend om te zien en bekend om z'n 100.000 afbeeldingen (maar het zijn er eigenlijk stiekem 27.000).
De volgende dag, zondag, hadden we een kort ritje naar Shigatse (3.800m hoogte), de 2e stad van Tibet op t programma. Daar aangekomen zijn we 's middags de kora rond het zeer bekende Tashilunpo-klooster gaan lopen. Een kora is een 'rondje' om een heilige plaats, meestal een klooster of een tempel, dat gelovigen met de klok mee lopen om zo goede punten te scoren. Deze kora liep over de heuvel en was een behoorlijk rondje! Het was koud en gaf een mooi uitzich over de stad. Daarna zijn we de Tibetaanse markt opgegaan waar je werkelijk alles kunt kopen: van schapenhoofden tot fornuizen en blenders voor yak-boterthee (thee met zoute boter en melk). De bekende yak-boterthee is overigens niet van yaks, want yaks zijn mannetjeskoeien :-)! De vrouwtjeskoeien heten dzi, dus het is eigenlijk dzi-boterthee... Op de markt keken we onze ogen uit.
Maandag zijn we 's ochtends eerst het klooster zelf gaan bezoeken. Het is de zetel van de Panchen Lama, de tweede hoogste lama van Tibet, na de bekende Dalai Lama. Een lama is in dit geval geen dier dat spuugt, maar een hoge geestelijke in het Tibetaanse boeddhisme. Zoals jullie weten is de Dalai Lama gevlucht uit Tibet in 1959 vanwege de Chinese bezetting, maar de Panchen Lama zit nog op zijn plekje. Alhoewel, de ECHTE nieuw aangewezen Panchen Lama is samen met zijn familie spoorloos verdwenen kort na zijn benoeming ergens rond 1995. Hij is nu rond de 18 jaar oud (!), en zit ergens in China op een plek die maar weinigen kennen... Niet vrijwillig. De Chinese regering heeft een 'nieuwe' Panchen Lama aangewezen, die nu dus de 2e hoogste lama is van Tibet. Tsja... En de gids mag hier niet met ons over praten, anders verdwijnt hij ook.
Het klooster bezoeken was een bijzondere ervaring zo in de ochtend, aangezien er heel veel pelgrims en andere gelovigen hun rondje deden langs de heiligdommen, waaronder een 26m hoog standbeeld van de Future Boeddha. Ook hier weer veel prostrerende mensen: de Tibetanen zijn een heel toegewijd volk! Na de lunch hebben we ons boeltje gepakt en zijn we naar Shegar (4.300m hoogte) gereden, een heel klein plaatsje vlakbij de afslag naar de hoge bergen van de Himalaya. Tijdens het rijden praatten en giechelden de chauf en de gids trouwens vrijwel continu: een leuk gezicht. Wij genoten daarnaast vooral van het uitzicht op de hoogste berg ter wereld, die we tijdens deze rit voor het eerst echt zagen. In Shegar maakten we ons op voor een koude nacht: dit keer geen kacheltje, maar wel 4 dekbedden, een kruikje, twee flesjes warm water in bed en thermisch ondergoed :-). Het restaurantje had gelukkig een fornuis in de ruimte staan, dat ze stookten op schapen- en yakpoep. Dit rook niet zoals het klinkt, maar was wel lekker warm! En daarna een koud bedje in...
Dinsdag vertrokken we al vroeg naar De Berg, Qomolangma (Goddess Mother of the Universe) genaamd in het Tibetaans. Onderweg kwamen we over een hoge pas (5.248 meter hoogte) waar we een werkelijk ongelofelijk uitzicht hadden op maar liefst 5 (VIJF) van de 14 hoogste bergen ter wereld: van oost naar west de Makalu (8.481m), Lhotse (8.511m), Everest (8.848m), Cho Oyu (8.153m) en Shishapangma (8.012m)...!!! Hier stonden we wel even met onze mond open van te genieten. Het was bovendien prachtig weer, dus we konden alles ook nog eens heel goed zien.
Rond de middag kwamen we aan bij het op 5.200m hoogte gelegen basecamp van de Everest. Hiervandaan vertrekken de expedities die de berg in een maand tijd gaan proberen te bedwingen: tweemaal per jaar, in de lente en in de herfst. Nu was het basecamp verlaten, te koud! Voor ons was het bezoek vooral genieten en veel foto's maken, woorden schieten tekort. Wat het extra speciaal maakte was dat het helemaal helder was EN dat we er alleen waren. Sonam de gids zei: 'we are very lucky'. We voelden ons ondanks de hoogte allebei goed, en besloten samen met de gids dat we in het naast het vlakbijgelegen kloostertje gelegen guesthouse zouden gaan overnachten: op 5.061m hoogte! Het was rustig weer, beloofde wel een koude maar geen extreme nacht te worden (het kan er nogal waaien) dus we durfden het wel aan. De rest van de dag hebben we vooral genoten van de omgeving en lekker rustig aan gedaan. Xander rende ieder half uur naar buiten voor de volgende serie foto's, Judith werd binnen verwend met nieuwe kopjes thee bij het poep-fornuis :-). 's Avonds zagen we ook wat hoogteziekte met een mens kan doen bij de enige andere gast, een Amerikaanse die we al eerder hadden ontmoet. Eng om te zien: helemaal van de wereld en afhankelijk van haar gids, die heel goed voor haar zorgde. De volgende dag ging het weer prima met dr, gelukkig, en kon ze weer volop kwetteren en foto's maken. De nacht was inderdaad koud, we hebben de mutsen er maar bij opgezet, maar al met al was het prima te doen met drie lagen kleren, de hele batterij aan warmwater-supplies en 6 dekens!
Na een vroege bel-sessie met de jarige Maurits, 6 fotosessies bij zonsopkomst en een goed ontbijt zijn we halverwege de ochtend van woensdag de 25e weer vertrokken van deze magische plek. De weg naar het plaatsje Tingri was eigenlijk geen weg, maar een soort karrespoor (op goede stukken) dwars door rotsformaties, toendra, sneeuw en ijs. Help! Af en toe durfde Judith niet te kijken, zo diep was het ravijn en zo smal het pad. De meeste mensen, zoals jij en ik, berijden een weg. Sommigen ontdekken een weg, maar Samdup maakt de weg: hij ziet wegen waar wij geen wegen zien..! Onze chauf Samdup had het erg naar zijn zin met zn jeep in deze ellende, maar wij als passagiers waren blij dat er op een gegeven moment een einde aan kwam. Onderweg zijn we nog zeer gastvrij onthaald bij de familie van onze gids, die woont in een dorpje vlakbij Tingri. Zijn moeder, een stokoud vrouwtje, bleef ons maar thee inschenken, te lief gewoon. Tingri (4.400m hoogte) was een plaatsje van niks, maar we hebben een leuke wandeling gemaakt naar de top van een heuvel waarvandaan we een goed uitzicht hadden op nog wat besneeuwde toppen. Hier hebben we ook een kort, interessant gesprek gevoerd met de gids, over de politieke situatie in Tibet. Er was niemand anders in de buurt, dus hij durfde het aan ons er wat over te vertellen. Nou en wat je dan hoort raakt je in je hart hoor...
Hij was in Lhasa, anderhalf jaar geleden in maart 2008, toen daar die oproer was. De monniken gingen de straat op, bij de 49e 'verjaardag' van de vlucht van de Dalai Lama, om te protesteren tegen de Chinese bezetting. Onze gids had gezien dat de militairen vanachter auto's met machinegeweren in het wildeweg schoten op de mensen. Paniek alom, een aantal beelden ging de wereld over, maar dat was snel afgelopen. Vervolgens lieten de Chinezen alleen nog aan de wereld zien hoe de Tibetanen zich gedroegen, niet wat de militairen deden. De doden werden opgestapeld in het grote wierook-gebouwtje voor de Jokhangtempel middenin de stad, en daar verbrand.... De Tibetanen mogen helemaal niks. Ze mogen niet het land uit, niet demonstreren. De hoogste en beste banen zijn voor de Chinezen, en nu met de 'nieuwe' Panchen Lama hebben ze zelfs daar ook een grote vinger in de pap. De PL heeft veel te zeggen bij de aanwijzing van de nieuwe Dalai Lama, dus jullie mogen 1x raden wat er gebeurt als de Dalai Lama komt te overlijden (de beste man is van 1935). Juist, dat wordt dus ook een Chinees. De Tibetanen vrezen dus ook nog eens voor hun religie en cultuur.
Het is heel erg zo te horen en te zien wat er gebeurt met zo;n vredelievend volk. De Tibetanen zijn een gehard volk, door het klimaat en het harde leven op het plateau. Ze worden zo in hun vrijheden beknot, dat kunnen wij ons niet eens voorstellen. In de tussentijd wordt Tibet overspoeld door Chinese gelukszoekers en toeristen, en dat zorgt ervoor dat steeds meer van de Tibetaanse cultuur verdwijnt.
Dood- en doodzonde. We zijn er stil van geweest. Westerse toeristen zien ze graag: wij kunnen met eigen ogen zien wat er gebeurt, en het doorvertellen. Het de wereld laten zien. Maar die arme mensen...
Goed. Tingri was zo mogelijk nog kouder dan het Everest basecamp, echt waar. De ochtend van donderdag de 26e zijn we dan ook maar vroeg vertrokken voor de rit naar het Tibetaanse grensplaatsje Zhangmu. Om hier te komen moesten we eerst nog een laatste stuk over hoge passen met wederom een fabuleus uitzicht. Toen duikelden we het laatste stuk werkelijk het Tibetaans plateau af: in 30km zakten we 2.200 meter!!! De bergketen van de Himalaya vormt de grens tussen Tibet en Nepal, en vormt ook de hoge rand van het gemiddeld 4.000m-hoge plateau. Spectaculair, werkelijk waar. Afscheid van de hoogte, van de witte toppen, en bijna van het prachtige Tibet dus.
Maar dat afscheid stond gepland voor vrijdag de 27e. De gids en de chauf brachten ons naar de grens: de Friendship Bridge over de rivier. De gids loodste ons door de douane, en waarschijnlijk omdat zijn naam, Sonam, 'lucky' betekent, kwamen ze er bij de bagage-scan niet achter dat we een Tibet-Lonely Planet bij ons hadden. Ze willen ze nogal eens afpakken omdat er wat dingen in staan over de politieke situatie, en over de Dalai Lama. Xander had heel stiekem het boek in de binnenzak van z'n jas gedaan...:-)
Afscheid van de gids en de chauffeur, en dat was na 14 dagen nog niet eens zo makkelijk. Ook zij maakten onze Tibet-trip zo onvergetelijk!
Net na de grens stond onze Nepalese ophaaldienst al te wachten: wat een service. De rit naar Kathmandu voerde over een zeer slechte weg, waardoor we over 120km maar liefst 3,5 uur hebben gedaan, inclusief 1 lekke band.
En nu is het zondagavond, 29 november. Gisteren hebben we lekker rustig aan gedaan, lekker gegeten en gedronken en, zoals gezegd, gedoucht :-). Na 5 dagen wel eens lekker weer! Ook een bezoekje aan de bekende Swayambunath-tempel stond op ons programmaatje. Vandaag wederom relaxed aan gedaan, en door de stad gewandeld en het Durbar Square bezocht. Wat een gekkenhuis is Kathmandu. Links-rechts-links is hier compleet nutteloos: iedereen rijdt kriskras door elkaar en je moet echt vrezen voor je leven. Iedereen toetert de hele tijd, in de meest smalle straatjes rijden de meest grote vrachtauto;s. Het leven van de Nepalezen hier in de stad is reuze-interessant om te zien: heel anders dan Tibet, want de meerderheid is Hindu.
Morgen gaan we lekker weg uit de stad, we laten de grote rugzakken hier achter bij het guesthouse voor een tochtje van een dag of 4, 5. We gaan eerst een klein stukje richting het zuiden, naar het oude koningsstadje Patan, en daarna door naar het oosten, naar Bhaktapur. We gaan lekker wat wandelen en buiten de stad chillen.
Jullie lezen het, het gaat goed met ons. Hopelijk met eenieder in het verre Nederland ook.
Heel veel liefs en groeten vanuit een druk Kathmandu!!
p.s. we willen ook nog even een kort moment voor de jarigen:
Maurits, Emiel, Soep, Loes en Ans!
p.s.2 voor DD: is 2 kilo yakvlees voldoende voor je recept?
p.s.3 Jos, wilde je liever niet in het rijtje :-)? Dan krijg je nu even je eigen ps-je!
29 November 2009 - 14:41
Ellen:
He lieverds, wat een geweldig verhaal, heerlijk om zo te kunnen lezen wat jullie meemaken.Wel super toevallig ik zat net te lezen in het nepal boek om te kijken waar jullie nu zo'n beetje vertoeven.
Geniet maar weer verder x ellen -
29 November 2009 - 14:45
Doret:
hé vakantiegangers, leuk weer zo'n uitgebreid bericht van jullie te lezen. Zo krijg je meteen veel mee van het leven aldaar. Erg leuk hoor!
Fijn dat het jullie goed gaat en het naar de zin hebben. Geniet ze verder en tot horens..............
X Doret -
29 November 2009 - 15:14
Vince:
Hallo wereldreizigers,
Wat een verhaal weer, het is al gezegd, maar jullie zien heel veel in zo'n korte tijd! Die jeep-tocht klinkt mij als muziek in de oren, maar snap de angst af en toe.
Ik ga maar weer aan de studie voor de komende tentamens, verschil moet er wezen :)
X Vince -
29 November 2009 - 17:49
Mart:
Joooooooooo!! Juut en Xander:
Wat een goed verhaal!
Dat jullie daar helemaal alleen in dat Everest Basecamp zaten hahaaa! Beter! Ben heel benieuwd naar alle foto's. Wat een cadeau!
En helemaal geen hoogteziekte meer en genieten maar op die onvergetelijke tocht..... Super! Dank voor het mooie verhaal: ik was even heel dicht bij jullie. Maar wat een ellende voor de Tibetanen daar hoog boven in de lucht...... Dacht dat China toch genoeg land en volk had intussen....... onmenselijke praktijken.
Goed dat je het eens uit de eerst hand kon horen.
Veel plezier in de vallei de komende dagen!
Dikke kus, Mart -
29 November 2009 - 17:54
Mart:
En de foto's zijn SUPERRRRRRR!!
THANKX!
Mart -
29 November 2009 - 18:12
Lieke:
Ha Juud en Xan! Wat een boeiende verhalen, belevenissen en avonturen! Heel fijn om daar ook leuke & speciale foto's bij te zien. Heel bijzonder om in dit verre Nederland dan alsnog mee te kunnen genieten!
xxx Lieke -
30 November 2009 - 13:04
Anneke En Robert:
Hallo Xander en Judith
Wat een fantastische verhalen maken jullie van jullie reis.
Leuk om te lezen. Nog een heeeele fijne tijd.
xx anneke rn robert -
30 November 2009 - 15:30
Suzanne Stassen:
Heeey Xander en Judith!
Wat een coole verhalen allemaal, erg gaaf om te lezen. Jullie schrijfstijl is ook heel grappig. Geniet er lekker van en ik kijk uit naar de volgende editie!
Groetjes xx (ook van Bosko)
Suzanne. -
30 November 2009 - 17:33
Mieke:
Ha Juut & Xander,
Wat hebben jullie al veel gedaan en meegemaakt in een relatief korte tijd. Verbazingwekkend! We hebben hier heel wat regen te verduren gehad, maar in verhouding tot de kou daar stelt dit helemaal niks voor. Erg leuk om jullie uitgebreide verslag te lezen, ga zo door en vooral: blijf genieten! -
30 November 2009 - 18:13
Mieke Gertzen:
Hoi Xander en Judith,
Smullen is het van jullie verhalen. We pakken de kaart erbij en kunnen jullie zo mooi volgen. Heel veel plezier en tot het volgende verslag. Groetjes van Rob, Mieke en Emiel. -
01 December 2009 - 10:54
Eefje Vd Aa:
Hoi Xander en Judith
Ik heb het van de week nog over je gehad Xander, toen ik in Tilburg op bezoek was. Daarna in 1 ruk al jullie reisverslagen gelezen. Wat een avontuur en wat een mooie dingen hebben jullie al gezien! Ben wel een beetje jaloers. Daarnaast wel triest om te lezen dat de situatie van de Tibetanen dus net zo slecht is als je in de boeken leest.. Eeuwig jammer ook voor hun cultuur.
Groeten en nog veel reisplezier
Eefje -
01 December 2009 - 15:38
Conny Hamilton:
Hallo Xander en Judith,
Ben er eens even goed voor gaan zitten (om in jullie stijl te blijven met een kop thee)om al jullie reisverslagen te lezen. Geweldig wat jullie allemaal zien en meemaken. Ook prachtige foto's. Echt genieten om jullie zo te kunnen volgen. Ben benieuwd naar het volgende verslag. Een hele goede reis verder en geniet er maar goed van. Heel veel groetjes van Jules en Conny. -
01 December 2009 - 18:00
Aruna:
Namaste Globetrotters -(Ik groet de goddelijkheid in jou)is the real meaning...
Xander just back from 5 weeks hols, I thought I had a long holiday BUT you 2.... Enjoying reading all your adventures and experiences. Keep it coming. Back at work yesterday and what a shock..so much has happened the last weeks.
Enjoy the rest of your journey together and each other. You're only YOUNG once...
HAVE FUN..
LIEFS ARUNAXX
04 December 2009 - 09:31
Jeroen En Ellen:
Hoi Judith en Xander,
Wat een mooie verhalen schrijven jullie! En de foto's zijn ook echt super! Veel dingen komen ons erg bekend voor:-)
Wat speciaal dat jullie helemaal alleen in het Base Camp waren dat de Everest niet in de wolken lag...dan heb je echt geluk!
Wij hebben er toen 3 dagen op moeten wachten om 'm heel even te mogen zien.
Geniet van alle mooie dingen die jullie daar meemaken!
Groetjes Jeroen en Ellen -
06 December 2009 - 13:01
Jab:
Hallo Xander en Judith, er valt natuurlijk niet zo heel veel in een reactie toe te voegen aan wat jullie daar meemaken, het is werkelijk ongelooflijk wat jullie zien en meemaken en ook de wijze waarop jullie alles achter elkaar hebben gepland.
Het is al -
06 December 2009 - 13:07
Jab:
( Er ging even iets mis en toen was het al naar de ether ! dus ga ik nog even verder )Het is al weer een weekje geleden dat we iets van jullie hoorden maar de geschreven verhalen zijn onderhand rijp voor boekvorm.
Hopen dat jullie het goed blijven maken, de hoogte hebben jullie ook goed overwonnen dus dat lijkt OK, en zien nieuwe berichten met veel plezier tegemoet, groetjes van Mieke en Jab -
06 December 2009 - 13:59
Fysio Lieke:
Wat een geweldige verhalen en schitterende foto's!! Heerlijk om bij weg te dromen tussen het studeren en de sinterklaasgedichten door!
Heel veel groetjes vanuit een druilerig Nederland,
Lieke -
06 December 2009 - 16:38
Dymph:
Ik heb net zitten genieten van jullie verhalen en foto's. Geweldig wat jullie allemaal al gezien en meegemaakt hebben, behalve natuurlijk het ziek zijn.
Ik wens jullie nog een hele mooie tijd en kijk uit naar de komende verhalen en foto's.
Groetjes Dymph -
07 December 2009 - 19:13
Gregorius:
Allereerst mooi om te horen en te zien aan jullie glimlach dat jullie de ziekte overwonnen hebben! :-)
Echt bijzonder jullie avontuur en foto's!
Deze ervaring vergeet je denk ik nooit meer.
Moest ook meteen aan het volgende bericht denken:
---------------------
Kabinet Nepal vergadert op Mount Everest
Uitgegeven: 4 december 2009 05:58
Laatst gewijzigd: 4 december 2009 08:40
KATHMANDU - In de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen heeft het kabinet van Nepal vrijdag op bijzondere wijze aandacht gevraagd voor de klimaatveranderingen in eigen land.
Vergadering op Mount Everest
De 21 ministers vergaderden een half uur op de Mount Everest, met hulp van zuurstofmaskers en warme kleding.
Een helikopter bracht de regeringsploeg naar een plateau op een hoogte van 5200 meter, nabij het basiskamp van de hoogste berg ter wereld.
Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat de temperatuur op de Mount Everest (8848 meter) en in het Himalayagebergte relatief nog sneller stijgt dan in de rest van Zuidoost-Azië. Er valt minder sneeuw in het gebergte en duizenden gletsjers smelten.
-----------------------
Hebben jullie het zonder zuurstofmaskers gedaan?
Is de sint bij jullie ook nog gesignaleerd?
(op een Yak ipv op zijn schimmel?)
Het ga jullie allejezus goed!!
Geniet ervan!
Veel groeten xx
GREG -
09 December 2009 - 23:23
Fam Loots:
mijn relaas is per abuis opeen andere dag terecht gekomen maar als je het wilt lezen kom je het later misschien nog tegen.jullie reis is boeiend en je verteld het zo goed dat je er bijna bij bent vooral met de foto's. de trip Everest zal je nog wel lang bijblijven denk ik een fijne doorreis en groetjes
fam Loots -
10 December 2009 - 12:30
Doret:
Ha die Juutje en Xander!
Ook ff een berichtje voor jullie voor de kerstdagen, anders is het zo niks:-)
Nou daar gaat ie dan!
Activist: Ik moet wat doen met de Kerst!
Alcoholist: Goed kerstpakket, er zaten 5 flessen in.
Alcoholist: Je verzuipt in de feesten, tegenwoordig.
Alcoholist: Na Kerst stop ik.
Antichrist: Wanneer krijg ik nou een feest?
Aquarellist: 't Is een wat waterige kerst geworden.
Artillerist: Mag ik dit jaar de ster afschieten?
Atheïst: Prettige kerstdagen.
Detaillist: Eigenlijk zou het pas over een paar maanden moeten zijn.
Egoïst: Deze Kerst vier ik alleen.
Evangelist: Mogen we nou eindelijk eens een ander verhaal?
Fatalist: Kerstfeest: je ontkomt er niet aan.
Hypochonder: Ik moet er niet aan denken om iets te gaan doen met Kerst, want dan moet ik vast volgend jaar weer.
Hypocriet: Ik vind Kerst het mooiste feest dat er is. Al die vrede op aarde!
Internist: Gelukkige kerst, tot ziens op mijn tafel.
Kalkoenen, kippen en konijnen: "Wij wensen alle mensen vegetarische kerstdagen!"
Katholiek: Zalig kerstfeest.
Milieu activist: Uit welk land komt die boom?
Mist: Bah, al die lichtjes prikken in m'n ogen.
Naturist: Het kalkoenenvel is voor mij dit jaar.
Negativist: Ik heb geen plannen met Kerst.
Nihilist: Heb jij al een overlevingsplan?
Opportunist: Es kijken, bij wie gaan we dit jaar eten?
Opportunist: Met kerst kun je mooi even de berghokken reorganiseren.
Optimist: Gezellig, dit jaar komt de hele familie!
Pessimist: Gadverdamme, dit jaar komt de hele familie!
Protestant: Gelukkig kerstfeest.
Pugilist: Kerst of niet, mot je een dreun?
Pyromaan: Ik brand van verlangen naar de Kerst.
Violist: Ha, kerstconcert, dubbel tarief!
Groetjes en veel plezier nog,
XX Doret
10 Januari 2010 - 21:57
Greg:
Vandaag op de zondagavond genoten van jullie verslag en foto's! Had ik wel even nodig na een weekendje studeren.
Hier ligt er ook nog redelijk veel sneeuw, al is het uitzicht vanuit mijn balkon niet echt te vergelijken met jullie panaroma view...
Leuk ook dat jullie fijn reisgezelschap hebben ontmoet. En kunnen jullie straks in NL gaan dubbel daten. :-)
Ga nu weer snel verder met het volgende verhaal...
Chau xx GREG -
10 Januari 2010 - 22:00
Greg:
Het vorige bericht hoorde trouwens bij van EBC via MBC naar ABC..
Greg