......pret in Beijing - Reisverslag uit Beijing, China van Xander en Judith Lamoen / Wijk - WaarBenJij.nu ......pret in Beijing - Reisverslag uit Beijing, China van Xander en Judith Lamoen / Wijk - WaarBenJij.nu

......pret in Beijing

Door: Xan & Juut

Blijf op de hoogte en volg Xander en Judith

10 November 2009 | China, Beijing

Dag jongens en meisjes,

Hierbij ons eerste beriht vanuit China, Beijing om precies te zijn. Dit bericht verraadt meteen dat we goed zijn aangekomen en dat is ook zo. Laten we bij het begin beginnen. 2 jaar geleden begonnen we te fantaseren over een lange reis met zijn tweetjes... vooruit niet zo lang terug naar het begin.
Nadat we afscheid hadden genomen van familie die helemaal naar Brussel waren meegekomen om er zeker van te zijn dat we echt wel weg zouden gaan zodat ze even van ons af zijn, hadden we nog een uurje om wat te shoppen en rond te rennen.. Vervolgens is de vlucht (een 2-3 vliegtuigje) naar Vienna soepel verlopen en konden we ons klaarmaken voor de 9.5 uur in een grotere vogel (een 2-3-2 vliegtuig). We waren blij verrast dat de Boeing 767 comfortabel was uitgerust met voor ieder een prive-tv schermpje, kon Xannie lekker TV kijken en computeren zodat Juut rustig kon lezen. verder was er voldoede ruimte en was er de mogelijkheid om via camera's voor en onder uit het vliegtuig te kijken. De route was als volgt: over Minsk, boven langs Moskou en over de zuidtak van het Oeral gebergte naar tot slotte Beijing. Daar landden we om 12.32 plaatselijke tijd (05.32 Nl tijd, 7 uu verschil mede door de wintertijd). We konden ons geluk niet op want we mochten meteen onze jassen aan! Ook zo zonde als je die voor niks mee hebt genomen. het was schrikbarend koud, -1 graad!! Potverdikke kouder dan bij jullie en dan moet de Tibetaanse hoogvlakte nog komen!
Vervolgens wat twijfel wat betreft het vervoer naar het centrum +/- 25 km, waar ons hostel lag, charme van het ongeorganiseerd reizen. We kozen dus de bus, lekker tussen de locals, zo zie je meer van de omgeving en bovendien scheelde het 60 Yuan (staat gelijk aan zo'n 6 euro). Was niet echt een goede keus bleek achteraf omdat we werden afgezet (later letterlijk) op het grote Beijing train station alwaar we een taxi moesten nemen naar het hostel. Helaas is het dat je zodra je een back-pack op hebt en een beetje rond kijkt je een echte toerist bent en dan zien de taxichauffs geld lopen. Allen boden belachelijke bedragen om ons 2km te vervoeren, ondertussen door de kou zoeken naar een andere chauf die het voor minder deed werd onze zin er niet beter op en stond het huilen Juut nader dan het lachen. Op een gegeven moment werd het een principe kwestie om ons niet te laten afzetten en besloten we de lijnbus te nemen, moesten we later nogmaals overstappen maar beter dan ons te laten beetnemen.
Anyway, om 17.00u kwamen we dan eindelijk aan in een hartverwarmend, mooi chinees aangekleed hostel. Het hostel ligt in een Hutong (klein autovrij wijkje met dolhofstraatjes). Het lijkt in een vervallen achteraf straatje te liggen maar het is er lekker rustig en algeheel niet gevaarlijk, zeggen ze. Bovendien ligt het op een steenworp afstand van de verboden stad, ten noorden hiervan (niet ten oosten Thijs excuses). Even uitgeploft en gechilt op bed en hop weer warme kledij aan, in de stad wat gegeten en vroeg naar bed.

Vandaag, na het ontbijt de bus gepakt naar het Tiananmen Square, ten zuiden van de verboden stad. Een gigantisch plein in het hart van Beijing waar zich grote parades afspelen met miljoenen mensen erbij. Ook pro-democratische demonstraties, wellicht bekend van het nieuws destijds met die tanks. Vervolgens via de poort der Hemelse
Vrede (met grote foto van Mao) en nog 3 andere poorten naar de verboden stad gelopen, een stad in een stad, zie de foto's. Hier bevinden zich o.a. verschillende
audientie zalen (met geweldig mooie met hout bewerkte daken) en veel paleizen. Hier hebben 26 verschillende keizers met (meerdere) vrouwen per keizer, kinderen en eunuchs (hulpen) gewoond.
Dit alles afgesloten met een kijkje in het nabij hooggelegen park wat een adembenemend uitzicht biedt op de stad.

Het is allemaal een beetje uit de hand gelopen wat betreft het schrijven. Dit gaan we niet iedere dag doen dus wen er maar niet aan. het is dat het in het hostel gratis is en we nu wat meer tijd hebben.
Nu nog wat foto's op de site knallen zodat jullie je ook een beeld kunnen vormen bij het vertelde.

Tot slot nog een interessante lezersvaag: Waarom moet je als het koud weer is zo ontzachelijk vaak naar het toilet? Erg vervelend.

Hartelijke groetjes vanuit Beijing en tot de volgende editie van xanenjuut op reis!

• 10 November 2009 - 10:50

Vince:

Goed om te lezen dat jullie goed en wel zijn aangekomen, ondanks de toerist-ellende! Dat zul je nog wel vaker meemaken: zo zijn niet zo dom als ze eruit zien. Pas maar goed op jullie eigenste!

Leuk om te lezen wat jullie bezig houidt dus dat blijf ik ook doen.

Veel plezier de eerste dagen, zal de foto's wel bekijken als ze erop staan :)

X Vince

• 10 November 2009 - 11:37

Vince:

Leuke foto's zeg!

Zet dit voort zou ik zeggen en vergeet niet je skibroek onder je gewone broek te doen, het kan koud worden :)

• 10 November 2009 - 12:46

Maus:

Hee Bro en Sis,

Super dat jullie gelijk een berichtje konden achterlaten. Zoals jullie weten vind ik deze reis erg stoer dus tof dat er gelijk wat over te lezen en te zien valt. Ben benieuwd naar verder verhalen + foto's.

xx Maus

P.S: Antwoord op jullie vraag:

Kou heeft invloed op je blaas. Om dit uit te kunnen leggen moet je eerst wat meer
    weten over ons zenuwstelsel. Dat is te verdelen in twee groepen. Allereerst heb je het
    willekeurige zenuwstelsel. Met dit zenuwstelsel doe je de bewuste dingen. Praten,
    dingen vastpakken en de deur openen zijn voorbeelden van handelingen die je met dit
    zenuwstelsel doet. Naast het willekeurige zenuwstelsel heb je het onwillekeurige
    zenuwstelsel. Hier heb je niks over te zeggen. Alles gaat automatisch en je lichaam
    regelt zelf wat er gebeurt, zoals het transpireren bij warm weer, blozen als je je
    schaamt. Het eerder moeten plassen bij koud weer wordt ook geregeld door ons
    onwillekeurige zenuwstelsel.
    Zodra je in een omgeving komt waar het kouder is dan gemiddeld, geeft je
    onwillekeurige zenuwstelsel een signaal aan je blaas. Deze spant alle spiertjes in de
    blaaswand waardoor de blaas kleiner wordt en er een grotere druk op de inhoud van
    de blaas komt. Die inhoud (plas) drukt op de sluitspier waardoor je moet plassen. Pas
    als de sluitspier aan de blaasopening open gaat kan je plas eruit.

• 10 November 2009 - 14:06

Natasja:

Super leuk om te lezen! Fijn dat jullie goed zijn aangekomen. Lekker toch juut, -1. Daar gedij jij toch als de beste bij! :-)

Have fun schatten!
    xx

• 10 November 2009 - 14:09

Jos:

Wel gek om me te realiseren dat jullie alweer aan het "ontdekken" zijn in een totaal andere wereld....Voor mijn gevoel zijn jullie pas net opgehoepeld :)) en hebben jullie de vlucht goed overleefd. Maar ja, het leven gaat door en ullie maken er intensief gebruik van. Ga zo door.

liefs, jos

• 10 November 2009 - 16:06

Ellen:

He lieve schatten, wat een verrassing zo snel al een leuk bericht en leuke foto's. fijn dat jullie een goede reis hadden, ik sprak vandaag een collega die net terug is uit Tibet, er staat jullie heel wat moois te wachten!! maar eerst de muur, geniet maar lekker xx ellen

• 10 November 2009 - 17:50

Doret:

ha die Juut en Xander

Wat leuk om nu al een bericht van jullie te lezen!! Fijn dat de reis goed is verlopen en te lezen dat jullie het goed naar de zin hebben. Juut niet zeuren over die -1, je vindt"open weer"toch zo lekker?!:-)

Geniet van al het moois en de vrijheid, het is om voor je het weet.

Liefs D

• 10 November 2009 - 19:47

Nathalie :

We gaan jullie zeker volgen vanaf ons gezellige nestje op de Ouwenberg !
    Leuk om te lezen en vooral om foto's te kijken.
    Veel plezier !!!

Groetjes ook van Arnoud en Noah,
    Nathalie

• 12 November 2009 - 23:08

Fam Loots:

hoi luitjes
    Gelezen dat jullie de eerste kennismaking met China goed doorstaan hebben en zelfs al foto's erbij gestuurd hebben erg leuk en we blijven jullie volgen hopelijk krijgen jullie niet te vaak het weer wat jullie nu hebben want dan word het een koude bedoening.
    tot kijk bij jullie volgende verslag
    Groetjes fam loots

• 13 November 2009 - 07:43

Stijn:

hey Dentie en Juut,

Hier de groeten van de colab. Die heeft namelijk alle tijd om ff te reageren. Ziet er allemaal goed uit. Veel plezier nog in ik blijf jullie site in de gaten houden.

Groeten Stijn

• 13 November 2009 - 09:51

Familie Delfgou:

Ha Xannie en Judith,

Fijn dat jullie goed zijn aangekomen in Beijing! Heel veel plezier de komende tijd en we zullen jullie spannende verhalen en leuke foto's op de voet volgen!

Liefs Daan en Geerte en een dikke knuffel van Emma

• 14 November 2009 - 12:13

Jab En Mieke:

Hallo, het is een beetje koud in Beijing, maar het kan nog gekker.
    In het noorden van China wordt gerept over de meest barre weersomstandigheden van de afgelopen 60 jaar.
    Jullie zijn verstandig om nu, terwijl ik dit schrijf, naar het zuiden af te reizen.
    Al met al zonder Beijing geen China bezocht.Leuk ook in jullie eerste bericht weer te ervaren dat de bus zo gek nog niet is, alleen je moet wel zijn route kennen ! Zelfs de 3e foto met een geledebus erop, kan geen toeval zijn Xander. Misschien kom je ook nog een Setra tegen.
    Genoeg over de bussen.
    Denk dat de treinreis die jullie nu maken ook een geweldige belevenis is en veel mooie beelden zal opleveren.
    Bij aankomst zal de temperatuur ook een stuk aangenamer zijn Judith !
    Heel veel reisplezier en dikke kussen Jab en Mieke

• 15 November 2009 - 12:12

Victor En Amy:

He X en J,

Leuk om te horen dat jullie veilig in China zijn aangekomen. En gelijk hebben jullie dat je je niet hebt laten afzetten voor die 2 euro. Kost je een halve dag maar principes zijn duur!

Veel plezier en ik kijk uit naar het volgende bericht.

Gr. Amy en Vic

• 15 November 2009 - 20:55

GREG:

Een erg leuk, ontspannend verhaal met een educatief tintje! En voor de kijkers thuis ook mooie kiekjes!
    Houd deze nieuwe trend vast! ;-)

Wilde uitgebreid antwoord geven op de lezersvraag, maar Maus is me voor geweest..
    Aangezien er zelfs sneeuw ligt bij jullie, en er mensen een zwakke blaas hebben bij slecht weer wil ik jullie nog wel een tip meegeven:
    Don't eat yellow snow!!

Heel veel plezier toegewenst! Waarschijnlijk gaan jullie een dezer dagen weer door naar Tibet met een lange treinreis voor de boeg. kadekkedeng.

Kijk uit naar jullie volgende update!

Chau xx

GREG

• 16 November 2009 - 18:36

Cokkie:

Hee Xander en Judith,
    wat hebben jullie in korte tijd al veel gezien en gedaan, klinkt echt gaaf zeg, wij zijn wel een beetje jaloers. Jammer alleen als je je niet echt lekker voelt, hopelijk gaat dat snel beter. Een antwoord op jullie lezersvraag; ik denk dat jullie veel moeten plassen van die 82 kopjes thee p.p!!!
    Als ik een prijs gewonnen heb hoor ik het graag, geniet heel erg en hou ons op de hoogte,
    Groetjes uit een regenachtig Dongen, Ellis en Cokkie